Bunny Mansions – Verzorging

De verzorging van een konijn Hoe verzorg je een konijn?

Konijnen kunnen niet zomaar in een klein hokje worden gestopt en alleen een bakje eten en wat speeltjes hebben. Een konijn verdient beter dan een kooitje, ze kunnen met de juiste inspanning zelfs zindelijk worden en veilig door je hele huis lopen. Een konijn verzorgen vereist veel kennis en aandacht. Gelukkig worden op deze pagina de basics in het kort behandeld! Uiteindelijk is het allemaal niet zo ingewikkeld als je er even wat tijd en aandacht aan besteedt.

Één konijn of samen?

Het eerste en één van de belangrijkste dingen waar je over na moet denken is of je één konijn of meerdere konijnen neemt. Konijnen zijn echte groepsdieren, in principe wordt het altijd aangeraden om een koppeltje te nemen. Twee konijnen zijn beste vrienden voor het leven en dat is ook zeker te zien. Een konijn dat alleen is zal zich snel onveilig en eenzaam voelen. Ook zal het konijn zich veel sneller vervelen en dus ongewenst gedrag vertonen, zoals meubels en andere dingen slopen.

Het meest voorkomende is om een gecastreerd mannetje met een vrouwtje samen te doen. Bij het koppelen van twee mannetjes of twee vrouwtjes is de kans op vechten erg groot.

Wat eten konijnen?

Het dieet van een konijn bestaat voor 80% uit hooi. Ze eten de hele dag door hooi. Het is dus extreem belangrijk dat je konijn altijd toegang heeft tot genoeg vers hooi. In een bunny mansion is altijd een grote en makkelijke hooiruif meegenomen.

Groenten kunnen ook tot het dieet van je konijn behoren. Als konijnen hier niet aan gewend zijn kunnen ze snel diarree krijgen. Zorg dus dat je konijn hier rustig aan went door eerst kleine beetjes te geven. Konijnen hebben erg gevoelige darmen, ze mogen veel fruit en groentes niet eten. Zoek voordat je ze iets geeft altijd even op of ze het mogen hebben.

Verder moet een konijn dagelijks biks krijgen, en dus geen gemengd voer. Ze mogen ongeveer 20 gram per kilo lichaamsgewicht. Je kunt het biks in een bakje geven of je kunt ze uitdagen door het op andere manieren aan te bieden, lees hier meer over in deze blog

Het konijnenhok

Het is het beste om je konijn binnen te laten leven, daarom wordt er alleen behandeld hoe je een konijn binnen laat leven. Konijnenkooien die je in de winkel kan vinden zijn nooit groot genoeg voor je konijn(en). Ze hebben de ruimte nodig om lekker rond te rennen en te springen. Het beste is natuurlijk om je konijn los te laten lopen, mocht dat echt niet kunnen dan is een grote ren, zoals een puppyren, de beste optie. In dit geval moet je de konijnen ook minstens een paar uur per dag helemaal los laten lopen.

Zoals vaker genoemd op deze site zijn wij groot voorstander van ‘free roaming’. Dit betekent dat je je konijn los in huis laat rondlopen zonder kooi, lees hier meer over in deze blog. In een hok kunnen konijnen niet goed bewegen, waardoor ze sneller dik worden, hun spieren slecht ontwikkelen en geen conditie opbouwen. Konijnen krijgen dan sneller darmproblemen en kunnen onaangenaam gedrag vertonen.

Inrichting van de leefomgeving

Een konijn heeft altijd de volgende dingen nodig in hun leefomgeving:

Schuilhuisje (het liefst met twee ingangen)
Voer- en waterbakje
Speeltjes
Toilet met voldoende hooi

In een bunny mansion zitten het toilet, hooiruif en vaak ook de voer- en waterbakjes inbegrepen. Zodra je konijn zindelijk is zal hij altijd zijn behoefte in het toilet doen, lees deze blog over het zindelijk maken. De mansion kan ook als schuilhuisje dienen, maar het is altijd goed om meerdere schuilplekjes te hebben. Daarnaast kan je de speeltjes makkelijk in de mansion opbergen zodat het geen rommeltje wordt in de kamer. Tijdens de actieve uren (’s ochtends en ’s avonds) is het wel aan te raden om wat speeltjes op een kleedje in de kamer te hebben liggen.

De tanden van konijnen groeien continu, daarom zullen ze altijd moeten knagen, hiervoor heb je in principe hooi en speeltjes. Helaas zullen konijnen toch altijd aan meubels, muren, plinten en kabels willen knagen. Het is dus essentieel om de leefomgeving ‘bunny proof’ te maken. Dit doe je door bijvoorbeeld kabel beschermers om je kabels te doen. Alles weten over ‘bunny proofing’? Lees deze blog.

Overige verzorging

Bijna de hele verzorging is nu behandeld. Er is nog een aantal korte dingen die benoemd moeten worden:

Til je konijn alleen op als het echt nodig is
Laat je konijn castreren of steriliserene
Borstel je konijn af en toe
Knip de nagels regelmatig

Als je meer over deze onderwerpen wilt weten kan je erover googlen, hier zijn ze alleen kort genoemd maar het kunnen essentiële onderwerpen zijn. Het is altijd verstandig om meerdere bronnen over de verzorging van een konijn te raadplegen voordat je een konijn neemt.